Nos a napokban birsalma szüret volt hétvégi háznál,illetve egy részét sikerült összeszedni.Lesz belőle pálinka kb 300l cefre van,ahoz felvagdaltuk és felfőztük a birset mielőtt hordókba került volna,piacra is jut bőven,és természetesen nekünk vagy 70kg kompótnak :-)
A 70 évet betöltött édesapám még fiatalosan ugrándozik a fán,közben hol egyikőnk,hol másikónk imátkozik a földről a látványt szemlélve:-)
Hát nem lehet tagadni az ember származását,báris ha ezeket a képeket nézem:-)))
Természetesen István sem akar lemaradni, de ő már irtja a fát-na nem gyümölcsfát- ,mert annak hüvelyes terméséből a csatornába hulló mag olyan gyorsan nő,hogy évi minimum 2x ˝fairtás˝van az ereszetből
Nálunk minden különösen történik:almafán paradicsom.szilvafán szőlő,ereszetben erdő nől:-))
S tessék megnézni mikor vágja a fát este 9. s a felső részére kötött irányitó kötelet mit gondoltok kinek kellett tartani és húzni,Hát nekem:-(( s ezt búcsú előtt,amikor 1000 más dolgom akad .Férfinépség:-))
Hinnye, millen szép termés, minden elismerésem... éééés amiből lekvárt lehet főzni, abból lehet pálinkát is!.
VálaszTörlésEkkis szentmihályi úúúúúristenes birsalmalé... -)))
Puszi és pacsi Nektek, osszátok el tetszés szerint! :-)
Jó képek, élmény lehetett, de azért Apudnak már nem kéne felmenni
VálaszTörlésJujjjjjjjjj
VálaszTörlésAzt elhiszem
VálaszTörlésNálunk még nem érett a naspolyának vett birs... de az egy fát is más szedi le
VálaszTörlés:-)
VálaszTörlésÉlményből biz mindenkinek volt része,Aput meg nem lehet megállitani,szerinte a fát érezni kell,akkor nem törik le alatta,nagy ügyesen csinált egy ˝nyújtó akrobáciát˝ is megjegyzem szivbajos a szó szoros értelmében + ugye az évei .De Ő már csak ilyen:-))
Úúúúúristen persze leszGábor,gyere-gyertek kóstolóra !:-)
Gratula a Papának !
VálaszTörlésDe úgy látom az utánpótlás is igyekszik !
:-)
VálaszTörlésVan apukádban kurázsi!! MIKI
VálaszTörlésVan ám :-))
VálaszTörlésLe a kalappal apukád előtt! Ismeretlenül is üdvözlöm!
VálaszTörlésNem semmi! Hány birsalmafátok van? Idén úgy látom, hogy mindenhol sok termett, nekünk sajnos nincs egy sem, pedig nagyon szeretem a birssajtot. Azt nem szoktatok főzni belőle? Mert ha igen, küldhetnél fénypostával egy szeletet belőle :)
VálaszTörlésNem tudom késziteni a birssajtot,bár felénk is csinálják,de sosem kérdeztem meg hogyan kell....
VálaszTörlésHa akarod viszek neked ,a héten magyarba leszek
Az üdvözletet átadom az apunak:-)
..ja és fogalmam sincs mennyi fánk van, a hétvégi háznál kisebb erdőnk van,hát néhány birs is akad közte:-)
VálaszTörlésKöszönöm, de ne cipeld a vonaton, lesz éppen elég gondod enélkül is!
VálaszTörlésA recept:
A gyümölcsöt alapos mosás, a magházak kivágása után hámozás nélkül vékony szeletekre feldarabolom vagy éles uborkagyalun leszeletelem. 1 kg szeletelt gyümölcsöt széles szájú lábosban, nagyon (!) kevés vízzel, fedő alatt, időnként megkeverve, puhára főzök (kb. 10 perc). Ugyanabban a lábosban botmixerrel pépesítem, hozzáadok 80 dkg cukrot (ettől megint felhígul egy kicsit), azzal nagyobb tűzön, fedő nélkül, folyamatosan kevergetve (leég!) már csak 10-15 percig főzöm, ill. addig, amíg besűrűsödik, vagyis kistányérra cseppentve pár perc alatt megdermed. Vízzel kiöblített formákba, vagy tálcákra öntöm (ne legyen 1,5 cm-nél vastagabb), szellős, hűvös helyen dermedni hagyom. Pár nap múlva (de lehet, hogy már másnap), amikor már egyben marad, forgatni kezdem: naponta megfordítom, hogy két oldalról tudjon száradni.
Találtam egy egyszerűbb receptet is, de ez még nincs kipróbálva:
VálaszTörlésBirsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel
Hozzávalók:
# 3 kg birsalma
# 2,5 kg cukor
Elkészítés: Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.
A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.
Egy szombat délután 21 kg birsalmát tudok így feldolgozni, a hagyományos módszerrel 3 kg-ot.
Megjegyzés:
Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de a hagyományos recept olyan szörnyű rabszolgamunka, hogy inkább kitaláltam egy forradalmian új technológiát. Könnyű munkával kb. hétszeres a termelékenysége, ráadásul a birsalma nincs agyonfőzve, nem buggyan a plafonra meg a képembe, nem ég oda. És talán még finomabb is. Ja, és a melléktermék külön ajándék hozzá.
Köszi András
VálaszTörlésItt azt hiszem egy ötvenkilós zsák cukorra lenne szükség :-)
Meddig tartósitható a birssajt? vagy hol? mert ha nekiesek s lecsinálik egy üstel azt tartósitani lenne jó egy ideig...
Ja és nem vonattal megyek,de lehet én nem is megyek,Aurea lebetegedett,inhalálom 3-6 napig.:-((
Minden kívánságom ilyen gyorsan teljesüljön! Tegnap vendégségben voltunk, és kaptunk két szatyor birsalmát, ez biztosan elég lesz nekünk.
VálaszTörlésAz elkészült sajt akármeddig eláll, tartósító sem kell bele. Mi Mikuláskor szoktuk elkezdeni enni, és egy-két hónap alatt elfogy, mert egyszerűen nincs több hely ahol tárolhatnánk. Annyi készül, amennyi a konyhaszekrény tetején elfér. Minél tovább áll, nekem annál jobban ízlik, mert a cukor kiválik a szélén, és egy cukormázat kap az egész birssajt.
Gyógyítsd meg azt a kislányt, aztán ha jöttök, birsalma nélkül is jó lenne összefutni veletek valahol, pláne, hogy a zamárdi tali is veszélyben van!
Azért vigyázz "Papi"........, egy idősek vagyunk, én még létrára felmászom, de a fára???? További jó egészséget kívánok Apukádnak!
VálaszTörlésJUJJJJJJJJJJ, DE ILYET, HÁT EZ EGY MAGAS FA!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésMét "kinyúl"..........., komolyan félek!!
VálaszTörlésÖreg fánál bármikor lehet egy "reccs" és ág hasad!!........, tovább nem mondom!
Vigasztalódom, nem vagyok egyedül, hogy "kivágni"!!!
VálaszTörlésAzóta is fáj a szívem égig érő fenyőmért, készülök duglasz fenyőt ültetni, mostanában meg is lesz. Olyan nagy az űr a fa helyén!!!
Nagy ég!!!!!!!!!!!!!.... ez .egy cirkuszi mutatvány!!...nézni is rossz..már bocsika....
VálaszTörlés:-)))))))))) mondom:Vakmerő az apám :-)))
VálaszTörlésAz apám még abban a gyerekkorban volt szerencsés felnőnni,ahol nem a compjuter előtt ültek,hanem a természetben ˝bűvészkedtek˝ most pedig a második gyermekkorát idézi :-)
VálaszTörlésAz apám még abban a gyerekkorban volt szerencsés felnőnni,ahol nem a compjuter előtt ültek,hanem a természetben ˝bűvészkedtek˝ most pedig a második gyermekkorát idézi :-)
VálaszTörlésHmmmmmm de jol nez ki. Megkostolnam.
VálaszTörlésSzinte erzem az illatat.
VálaszTörlésNa, meg ilyet? Nem is tudtam, hogy palinka is lehet belole.
VálaszTörlésBator Nagyi a nagypapa.
VálaszTörlésHmmmmmmmmm de finom lehet lecsoba.
VálaszTörlésAranyos kis lanykad van. Gratulalok.
VálaszTörlésHa felém jársz valaha, szivesen megvendégellek :-)
VálaszTörlés